
Tulburarea de spectru Autist (TSA) este un termen umbrelă folosit pentru a grupa o serie de tulburări de neurodezvoltare. Conform DSM-5 (APA, 2013) . Pentru stabilirea unui diagnostic de TSA este necesară evaluarea unei diade de afectări:
(1) carenţe persistente în comunicarea şi interacţiunea socială;

(2) modele restrictive, repetitive de comportament, de interese sau activităţi.

Este recunoscut faptul că 1 % din populaţie are TSA (Centrul Atlanta pentru Controlul Bolilor).
Nu există un tratament pentru simptomele de bază ale autismului, însă copiii cu autism progresează mult mai bine atunci când este oferit un suport educaţional specific. După diagnostic, este esenţială intervenţia timpurie pentru dezvoltarea şi educaţia copilului şi pentru viitoarea incluziune. O serie de programe de intervenţie timpurie au fost dezvoltate în ultimele decenii, o parte din ele având dovezi ştiinţifice puternice cu privire la eficienţă (Wong et al, 2014). Intervenţia psihoterapică reprezintă prima recomandare de tratament în toate ghidurile internaţionale pentru copiii cu Tulburare de Spectru Autist. Conform Institutului Național de Sănătate Mintală, aflat sub patronajul Guvernului SUA, intervenția comportamentală precoce la copilul mic și prescolar îmbunătățește semnificativabilitatile cognitive și de limbaj ale copilului cu Tulburarede Spectru Autist (NIMH Autism Spectrum Disorders).
Asociatia KidsAtipic a fost inființată în anul 2018, din dorința de a oferi suport copiilor care au un diagnostic de Tulburare Spectru Autist / ADHD/ întârziere în dezvoltare și familiilor acestora. Fondatoarea Asociatiei, Dr. Psih. Clinician Specialist Nedelcu Maria Cristina lucrează cu copii din anul 2004, cu expertiză în evaluare clinică, autoare de articole publicate în reviste/ cărți de specialitate. Cazurile întâlnite au întărit ideea de a construi o asociație non guvernamentală care să vină în întampinarea dificultăților pe care copiii / parinții copiilor le întâmpină.
Potrivit statisticilor OMS, în România, se naște la fiecare șapte ore și jumătate un copil cu autism. Costul lunar pentru terapiile copiilor cu autism în privat este ridicat, astfel încât mulți părinți nu le pot asigura copiilor terapiile recomandate

Încă de la înființare, Asociația AtipicKids s-a dedicat găsirii fondurilor necesare pentru a oferi terapie gratuită copiilor ce provin din familii dezavantajate financiar și sunt diagnosticati cu TSA.
În cadrul asociației, avem înscriși un număr de 100 copii care beneficiază gratuit de ședinte de psiho-pedagogie/ intervenție comportamentală/ terapie ABA, logopedie, exerciții psiho-motricitate, meloterapie, grupuri de socializare, grup suport părinți.
Misiunea noastră este de a răspunde nevoilor copiilor diagnosticați cu TSA, oferind ajutor și speranța prin terapie personalizată gratuită, în regim susținut.
Nu acționăm în mod responsabil doar pentru că trebuie; o facem pentru că ne pasă!
Mulțumim tuturor celor care au fost alături de noi și ne-au ajutat să desfășurăm acest proiect! Avem în continuare nevoie de ajutorul vostru!
"Putem schimba lumea într-un loc mai bun. Stă în puterea noastră să facem o diferență!”
Nelson Mandela
Proiectul «Copiii cu autism descoperă lumea – Microbuzul Magic»
Cu sprijinul sponsorilor și al persoanelor care au înțeles impactul social al proiectului «Copiii cu autism descoperă lumea – Microbuzul Magic», în decembrie 2020, Asociația KidsAtipic a reușit să achiziționeze mijlocul de transport necesar deplasării copiilor înscriși în asociația noastră, în țară, pentru diverse activități..